Baş dönmesi ve beraberinde oluşan migren tipi baş ağrıları çok uzun yıllardan beri çeşitli hekimler tarafından tarif edilmiş iki bulgudur. Ancak 1990 ların sonuna kadar Vestibüler migren başlı başına bir hastalık olarak değerlendirilmemiştir. 2004 yılında konuyla ilgili tanı kriterleri ortaya çıkmıştır. Aslında Vestibüler Migren baş dönmesi olan hastalarda kristal oynaması (BPPV) hastalığını takiben en sık görülen sebeplerden birisi olarak akla gelmelidir.

 

Klinik deneyimler, migrenle giden baş dönmesi hastalarda migren kontrol altına alındıktan sonra daha az vertigo atağı geçirdiğini göstermektedir. Bu nedenle gerilim baş ağrısı ve migren ataklarında etkili olduğu kanıtlanmış Botoxla migren tedavisi protokolü uygulamak bazen çözüme yardımcı olmaktadır. Sonuçlar her iki bulguda da çok olumlu azalmalar göstermektedir.

Migren ve gerilim baş ağrısı botox uygulaması kozmetik botoxdan farklıdır. Kullanılan materyalin yoğunluğu, miktarı ve tekrarlama sıklıkları daha farklıdır. Baş dönmesi ve baş ağrısı nöbetleri geçiren kişiler bu uygulamadan fayda görme şansı olan hastalardır. Uygulamanın belirgin bir yan etkisi tarif edilmemiştir. Komplikasyon riskleri toksin uygulamalarıyla aynı düzeylerdedir. Oldukça güvenilir bir tedavi şekli olarak uygulamaya girmiştir.

Vestibüler migren hastalarının bir kısmı titiz, kuralcı, depresif bir karakter yapısına sahip bireylerden oluşmaktadır. Klinik muayenemizde çoğunlukla kaslarda hipertonisite (gerginlik) ve buna bağlı bulgular sık görülmektedir. Boyun omurlarında düzleşme, diş yüzeylerinde sıkmaya bağlı aşınma, kulağa yansıyan ağrı, baş ve göz arkasında ağrı şikayetleri sık rastlananlar arasındadır. Yüz mimikleri uzman gözüyle incelendiğinde kaş arası çizgilenme, tebessüm çizgilerinde derinleşme, marionette çizgileri ve aşağı bakan ağız köşeleri farkedilebilir.

Bu tür hasta grupları aynı zamanda zeki, farkındalıkları yüksek problemini ve çözüm yollarını düşünebilecek yapıda bireylerdir. Bu nedenle konuya adapte olmaları daha kolay ve migren botoxuyla desteklenen tedaviyle düzelme şansı yüksek hastalardır. Aynı zamanda imkanı olanlarda psikolojik profesyonel destek tedavileri de önerilmektedir.

Migren botoxu tedavisinde kuvvetli kasılma özelliğine sahip kas grupları hedef alındığı için doz ve tedavi sıklığı kişiye göre planlanmalıdır. İlk 2-3 seans hasta yanıtı ve yükleme dozu için planlanır, arkasından idame doz için interval belirlenir. Amaç minimum kimyasal kullanarak optimum tonusu yakalamak olmalıdır.

Bu Sayfayı Tek Tuşla Paylaşabilirsiniz