Burada yazılanlar yüz hastalıkları konusunda araştırma yapan kişileri bilgilendirme amacı taşımaktadır. Ticari hiçbir yönlendirme içermez. Hasta kişinin hastalığı ile ilgili branş hakkında, hastalığın içeriği hakkında bilgi edinmesi, bulunduğu çevrede doğru tedaviye ulaşmasına yardımcı olabilir.

Yüz felci yüz kaslarına elektriksel uyarı taşıyan sinirin veya dallarının hasarından olabileceği gibi kaslara bağlı sebeplerden de olabilir. Yüz felci doktoru kulak kemiği içerisinde seyreden yüz siniri ve onun innerve ettiği kaslarla ilgili eğitim almış tecrübe edinmiş branş hekimidir. Bu konu ile ilgilenen ana branşlar Nöroloji, Kulak Burun Boğaz, FTR ve Plastik Cerrahi uzmanlıklarıdır. Bunlar tek başına veya kombine çalışma ile ilaç ve/veya ameliyat seçeneklerini değerlendirirler.

Bütün mimik kasları fasial sinir denilen motor sinirle kontrol edilir. Beyin sapından çıktıktan sonra kulak kemiği içinde seyreder ve kulak altından kemiği terkederek yüzde hedef kaslara yönelir. Yüz felci doktoru fasial sinir denilen motor sinirle kontrol edilen yüz kasları üzerine eğitim almıştır. Tedavide en ileri yöntemlerden birisi sinir transpozisyonudur. Sinkinezi ve mimik-plasti konuları da tedavi sürecinde başvurulabilecek bölümüdür.

Rainforest
Image is not available
Rainforest - copy - copy
Image is not available
Rainforest - copy - copy
Image is not available
Rainforest - copy - copy - copy
Image is not available
Rainforest - copy - copy - copy - copy
Image is not available
Rainforest - copy - copy - copy - copy - copy
Image is not available
Rainforest - copy
Image is not available

Slayt: Yüz felci insanı psikolojik yönden dünyada en çok rahatsız edebilecek konulardan birisidir

En sık görülen yüz felci tipi Bell’s Palsy denilen sebebi kesinleştirilememiş bir hastalıktır. Bu tip felçler 1-2 ay içerisinde tedaviyle tam veya kısmen iyileşebilir. İyileşmeyen kaslar asimetri yarattığı gibi anormal elektriksel deşarj yapan sinir demetleri (sinkinezi)oluşması da sorun yaratabilir.

Yüzde hareket kaybına neden olan diğer bir sebep geçirilmiş cerrahilere bağlı gelişen felçlerdir. Yüz sinirinin beyinden kulak kemiğine girdiği kanal veya öncesinde sinir zarından kaynak alan tümörler ve bunların cerrahisinde oluşan hasarlar geri dönüşümsüz felç nedenlerinin başında gelmektedir.

Sebep ne olursa olsun tedavide amaç öncelikle sinir fonksiyonlarını tekrar kazandırmayı amaçlar. Bu nedenle bazı iyileşmeyi destekleyen ilaçlarla uzun süreli takip ve fizik tedavi denenmelidir. Sinir bu dönem sonunda ya tamamen iyileşir veya kısmi iyileşme gösterir. Yeniden oluşum sırasında en sık sorun oluşturan konulardan birisi de liflerin yanlış kaslara yönlenmesi ve sinkinezi denilen istemsiz şimşek çakması şeklinde kasılmalardır.

Sinir nedene bağlı karar verilecek sürede EMG takipleriyle iyileşme belirtisi göstermiyorsa, bu hasarın kalıcı olduğu anlamına gelir. Bu tip vakalarda alternatif sinir repozisyonları ve plastik müdahaleler kullanılması süreci başlar. Kafa çiftlerinden dile gideni veya çiğneme kasına gideni kesilerek fasial sinirin canlandırılması amacıyla kullanılabilir. Bu sayede adaptasyon dönemini takiben yüz hareketlerini sağlamak için dil veya çene sıkma ile mimik oluşturulabilir.

Tedavide kullanılabilecek seçenekler doktorunuzun takibi ve konsültasyonları ile hasta arasında karara bağlanmalıdır. Kullanılması düşünülebilecek diğer alternatif araçlardan bazıları, yüz dolgusuyla simetri sağlamak, karşı taraf gücünü azaltma amaçlı botox uygulamak veya cerrahi yüz germe yöntemleriyle veya askı yöntemleriyle düzelme ve simetri elde etmektir.

Bu Sayfayı Tek Tuşla Paylaşabilirsiniz